czwartek, 15 maja 2014

Samochód pancerny wz. 34 (1) - Lengyel páncélgépkocsi wz. 34 (1)

W zasadzie po polsku nie muszę pisać o projekcie polskiej firmy First to Fight i modelach z polskiego września. Dość powiedzieć, że kibicuję projektowi, a moje kibicowania przejawia się zakupami i szykowaniem na wrześniowe bitwy. Jako pierwszy prezentuję model samochodu pancernego wz. 34 z prostym tyłem i szerokim kadłubem, z działkiem. Wystawię pełen pluton samochodów pancernych - 3 sztuki. Zapraszam do komentowania. A wz. 34-es könnyű páncélautó a lengyel hadsereg alap páncélautója volt 1939-ben. A világon egyedi tervezésű jármű volt, mivel ez volt az egyetlen páncélautó, ami pályafutását féllánctalpasként kezdte, majd kerekes autóra építették át. Az első sorozatot 1927-ben gyártották, majd 1930-ig mind a 90 járművet átépítették wz. 28 típusra, két páncéltest változattal. Amikor az autókat szolgálatba helyezték, kiderült, hogy a féllánctalpas működési elv nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. A maximális sebesség alacsony volt - nem haladta meg a 30 km/h-át, míg a terepjáró képességek nem voltak kimagaslóak. A féllánctalpas működés több karbantartást igényelt, és a gumírozott lánctalpak tartóssága is alacsony volt. Ezen tények miatt 1933-ban eldöntötték, hogy a páncélautókat kerekes járművekké alakítják át. Az átalakítási tervet a Fegyveres Erők Technikai Kutatóintézet varsói irodájában készítették elő. Az első átalakított járművet 1934 áprilisa és júliusa között tesztelték le, az eredmények pedig jó eredményt mutattak. Az autó terepjáró képessége valamivel alulmaradt a wz. 28 járműétől, de az úton sokkal vezethetőbb volt. Júliusban eldöntötték, hogy további járműveket alakítanak át, melyek hadrendbeli elnevezése a wzór 34 (wz. 34) lett. 1938-ig valószínűleg 87 járművet alakítottak át sikeresen wz. 34-essé. A wz. 34 páncélautók néhány különböző változatban jelentek meg.
Múlt év szeptemberében First to Fight lengyel cég kezdte egy új 1:72 sorozat kiadását. Háromhetente megjelenik az újság hozzácsatolt összeragasztható (ún. fast assembly) modellel. A modellek nagyon jó minőségűek, az újságban (csak lengyelül) bemutatják a típus történetét, egy szeptemberi csatát valamint technikai adatokat és festési sémát.
Addig megjelentek:
  • TKS kisharckocsi 20 mm ágyúval
  • TK-3 kisharckocsi
  • C2P vontató – első modell a világon
  • wz. 34-I páncélgépkocsi (ágyús v. ngp – változat, ún. széles felépítményű), első modell a világon
  • wz. 34-II I páncélgépkocsi (ágyús v. ngp – változat, ún. keskeny felépítményű), első modell a világon
A következő lesz Lengyel FIAT 621L tehergépkocsi
Természetesen megjelennek (felváltva) a német járművek is. Addig megjelentek:
  • PzKpfw I A harckocsi
  • PzKpfw I B harckocsi
  • PzKpfw I B alvázon parancsnoki harckocsi
  • PzKpfw II C harckocsi
  • Kfw 13 páncélgépkocsi
Majd szovjet harcjárművek is lesznek. A sorozatot kb. 3 évre terveznek – 80 füzettel. Nemsokára kiadják a gyalogságot és a napvilágra jön az új szabályrendszer. Az lesz az igazi! Annyit már lehet tudni hogy egyéni harcjárműveket és a gyalogsági rajokat (1 talp – 1 raj) ábrázolja. Majd írom arról többet.
Végére a legfontosabb – az ár. Az újság újságosnál v. modell boltokban kapható, 20 PLN-be kerül, ami jelenleg nem egészen 5 euró. Az első szám (TKS-sel) 2,5 euróba került. Ha valakinek van lengyel barátja, olcsón tud beszerezni. A nyugati (német) internetes boltokban az ár már nyugati – kb. 8-9 euró.



3 komentarze:

  1. Esetleg téged, mint lengyel barátot meg lehet kérni ilyesmire? Mindigis érdekelt a korai szakasza a háborúnak (Lengyelország és Franciaország lerohanása), de sehol sincs túlkínálat a nem-német járművekből, a First to Fight szettekről meg eddig csak jót hallottam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Azert irtam. Kerek e-mailt sowawaw@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Még megvárom a gyalogságot :) Köszi a lehetőséget.

    OdpowiedzUsuń